10-съвета-за-бързо-лесно-ефективно-учене

Всеки е попадал в ситуация, в която отлага до последния момент ученето за много важен изпит или тест. Винаги намираме други по-интересни и забавни занимания от това да учим и само като се сетим за това, изпитваме огромна досада и се чувстваме потиснати. Никога не учим системно и накрая цялата информация ни се излива наведнъж. През ученическите и студентските години обаче е точното време, в което трябва да изградим и развием навика за  ефективното и лесно учене, което ще ни помогне да получим нови знания и да се справим с изпитите. В тази статия ще ви дадем няколко съвета за по-бързо и лесно учене. С тяхното прилагане мигновено ще видите резултат.

Записвайте важните неща и това, което сте научили върху хартия

 

   Изследвания показват, че при писането на лист, запомняме по-лесно информацията отколкото, ако я пишем на компютър. Писането на хартия води до подобряване на паметта, до по-добро съсредоточаване и повишава креативността.

 

топ-10-съвета-за-бързо-лесно-и-ефективно-учене
10 съвета за бързо, лесно и ефективно учене

 

Променете нагласата си

 

   Ученето винаги е съпроводено с доза отегчение и разсеяност. Липсва ни мотивация, която е най-важният фактор за лесното и ефективно научаване на материала. За да постигнем желания резултат трябва да си поставяме цели и след като ги изпълним да се награждаваме. Това значително ще повиши мотивацията ни, което от своя страна ще доведе до по-бързо и лесно усвояване на материала.

 

Направете си мисловна карта

 

        Подчертаването на текст (или по скоро шаренето по него) е пълна загуба на време и не повишава разбирането по темата. Вместо  това може да използвате метода на мисловните карти. Той представлява визуална схема, в чийто център се намира основната тема, от която се разклоняват асоциираните с нея идеи или категории. 

 

ефективно-учене-с-мисловни-карти
топ 10 съвета за бързо, лесно и ефективно учене

        Тук можете да прочетете повече за това какво е мисловна карта.

 

Учете редовно

 

        Да, наясно сме, че е банално и всички са ви го казвали, но това е самата истина колкото и да не ни се иска да го вярваме. По този начин не се претоварвате да учите всичко накуп, а си изграждате навик и повишавате продуктивността и мотивацията си. Така мозъкът ви е склонен да запомни много повече информация, когато му я предоставяте на малки порции, а не накуп. Ученето и четенето имат множество ползи за вашето здраве и развитие.

 

Разкажете урока все едно вие сте преподавателят 

 

   Един от най-ефективните методи е този на разказването. Опитайте се да разкажете урока си пред приятели, роднини или съученици. Така най-лесно ще разберете кои теми сте усвоили и по кои се запъвате и трябва да се върнете на тях и да си ги преговорите. Ако ви е срам да разказвате урока пред близките си, то може да се запишете на вашия телефон или лаптоп и след това да обърнете внимание на това къде се запъвате и къде сте се справили добре.

 

Учене с флашкарти

 

   Това е много разпространен и използваем метод за лесното научаване на термини, дати, правила, думи и други. За целта ви трябват най-обикновени картончета (може да си ги направите и от тетрадка), на които най-често от едната страна пишете понятието, а от другата определението. Картата може да съдържа само текст, но е по-ефективна, ако се комбинира и с изображения. Ако не искате да се занимавате да пишете всичко на ръка и да рисувате, има много сайтове в които могат да се създадат бързо и лесно такива карти.

 

10-съвета-за-eфективно-учене-1
10 съвета за лесно и ефективно учене

 

Упражнявайте знанията си

 

Допускането на грешки не трябва да ни обезкуражава, напротив то ни показва празнините в нашите знания, които след достатъчно практикуване запълваме. Упражненията повишават нашата увереност и по-доброто ни представяне.

Ако темата за ученето е нещо, което ви е интересно, можете да погледнете нашата статия за 15 супер полезни приложения за смартфон. В нея може да откриете приложения, които да подобрят вашата ефективност или да ви помогнат в ежедневието.

 

Изключете телефона си

 

   Да, звучи просто, но всички знаем колко ни е трудно при поредният звук от телефона да не оставим настрана учебниците. Тази грешка сме я правили всички и ученето се превръща в скролване в телефона на всеки пет минути. Ако не искате да изключвате телефона си, то има много приложения, които блокират част от апликациите ни за определено от нас време.

 

Кратка 15-минутна тренировка

 

   Правете физически упражнения когато сте изморени или ви е скучно. Учени са установили, че след такава тренировка мозъкът ни възприема информацията с 25% по-ефективно.

Освен това, раздвижването по време на работния ден, ще предпази вашия гръб, кръст и врат от множество проблеми в дългосрочен план. Сега, когато почти всеки работи в седнало положение от изключителна важност да се правят ежедневни раздвижвания, разходки и разтягания, които да бъдат целенасочено включени в програмата на вашия ден.

 

топ-10-съвета-за-бързо-и-ефективно-учене
10 съвета за бързо и ефективно учене

Ако тази статия е интересна за вас, може би ще ви е полезно да прочетете: Как да намалим стреса? (Част 1) и Как да намалим стреса? (Част 2)

Сменяйте учебната среда

 

    Смяната на мястото ви за учене значително ще подобри ефективността ви. Вземете си всичко необходимо и излезте навън (когато времето е хубаво, разбира се), така едновременно ще се насладите на приятното време вместо да седите затворени вкъщи и ще повишите продуктивността си. 

 

Заключение

 

    Ако приложите тези 10 техники при вашата подготовка, със сигурност ще станете по-уверени и по-бързо ще усвоявате новия материал. Също така ще изградите полезния навик да учите редовно и да запомняте повече.

„Бързи Книги“ е първото приложение в България за аудио резюмета. Една от нашите цели е да дадем възможност на всеки човек да учи по-лесно и ефективно. Опитайте нашите резюмета още днес, без значение дали използвате Google Play или App Store. Можете да прочетете повече за нашата Мисия.

Ако сте харесали тази статия, можете да я споделите с вашите приятели и познати!