kak-da-motivirame-deteto-da-chete

Да се провокира интересът на децата е все по-трудно в днешния свят, където сме заобиколени от технологии и дигитални джаджи.
Четенето трябва да носи удоволствие и да е забавен процес както за малчугана, така и за вас. То е една от най-важните дейности в живота на детето. Чрез четенето то се концентрира по-лесно, развива мисълта, креативността и въображението си. Проучвания показват, че хората, които обичат да четат са успели и постигат по-високи резултати. Ето възпитаването на навик за четене и обич към книгите у детето ви ще бъде подарък за цял живот.
Знаем, че да го научите да заобича четенето може да е много стресиращо и трудно. Затова сме ви подготвили няколко съвета с които ще превърнете четенето в приятно и вълнуващо пътешествие.

1. Направете четенето удоволствие.

Четенето трябва да е приятно, а не поредното досадно задължение, което детето ви трябва да изпълни. За детето книгата трябва да е вълнуваща, изпълнена с нови светове и приключения, в която то да открехне своето въображение. Изборът на книга за вашия малчуган трябва да се превърне в забавен ритуал. Разпитайте го от какво се интересува в момента, кои са му любимите игри и герои. Така лесно ще можете да разберете какво го вълнува и да изберете книга, която ще му е интересна. Ако то обича роботи или принцеси, просто следващият път му вземете книга, в която са включени такъв тип персонажи.
Освен това можете да отидете заедно в библиотека или книжарница и да изберете следващото му четиво. Дайте му избор. Нека то само да си избере следващата книга. По този начин вашият малчуган няма да се почувства притиснат и няма да изгуби желанието да прочете книгата.
Възможно е то да си е избрало книга с много сложен или прост сюжет, с много картинки или само с текст. Важно е да не бързате да му давате съвети или пък да му се карате, а да го оставите само да реши. Така го учите на още важни качества като самостоятелност и личен избор. Дори и да не успее да прочете цялата книга, не го карайте насила да я продължи, защото по този начин има вероятност да намрази книгите. По-важно е то само да открие какво му харесва и какво не.

kak-da-motivirame-deteto-si-chete

2. Подарявайте подаръци свързани с книгите

Следващият път когато мислите да направите подарък на детето си, подарете му интересна книжка или подарък, свързан с книгите. В момента има толкова интересни и интерактивни предмети свързани с книгите като читателски дневници, книгоразделители, живи и 3D книги, музикални книги, играчки с герои от книги и много други. С тези подаръци ще развиете интереса на детето към книгите и ще го накарате да иска още повече да чете, и да разбере историята на героя, чиято играчка сте му купили. Може дори и да използвате книгите като възнаграждение за неговите постижения. За децата най-мотивиращо е одобрението на родителите и когато им подарявате книги, те ще възприемат четенето като нещо лесно и приятно чрез което ги възнаграждават, а не като досадно и скучно задължение.

3. Изживейте книгите

Децата трябва да разглеждат книгите като източник на забавление и уникално приключение. След като прочетете книгата с детето си го попитайте за неговите любими части. По този начин ще откриете много интересни неща, които са грабнали вниманието на вашето дете и на които дори може и да не сте обърнали внимание. След като откриете кои са любимите му моменти от книгата може да пробвате да ги пресъздадете. Ако любимата част на детето ви е, например, когато рицарят побеждава злото и спасява принцесата, то тогава пресъздайте този момент с детето си. Може да поканите и негови приятели да се включат и да се забавляват с вас.
Ако искате да опитате нещо ново и вкусно може да пробвате да пресъздадете някои от вкусотиите, които сте срещали в книгите като например медена питка и много други сладки и солени изкушения, заради които сте се облизвали докато сте чели. В интернет има много рецепти от които може да си изберете и да пробвате да направите с вашият малчуган.
Много книги в момента разполагат с филмови интерпретации. Така че когато прочетете книгата, може да си пуснете филма и да го изгледате. След това коментирайте с детето си кои части от филма са ви харесали, кои сценки са били различни или изобщо са били изпуснати, кое ви е харесало повече – книгата или филмът. Важно е да водите диалог, а не монолог от ваша или негова страна. По този начин ще разберете мнението на детето си и доколко то е било концентрирано и му е било интересно по време на този процес.
Друг интересен начин за задълбочаване на интереса на детето ви към книгите са пътешествията. Ако наскоро с вашето дете сте завършили книга, свързана с планетите или вселената, то тогава може да отидете заедно на планетариум и да откриете, и научите още много интересни факти. Ако ли пък сте завършили някоя книга с рицари, дворци и принцеси то можете да посетите някой замък или музей.
Добър метод са още рисуването на сцени, доизмислянето на истории, посещаването на театър и много други.

kak-da-motivirame-deteto-ni-da-chete

4. Четете заедно

За децата е важно и успокоително да прекарват време с вас. Като родители вие трябва да се стремите да прекарвате повече време с тях. Може да превърнете четенето в приятен и интересен общ ритуал. Изберете си увлекателна книга и я прочетете с детето си. Това може да бъде детски роман, приказки или енциклопедии. Няма значение какво точно ще е четивото, щом то се харесва на вашето дете.
Важно е да не бързате да претупате работата и да прочетете набързо цялата книга. Детето ви много бързо ще се усети, че на вас ви е скучно и отегчително, и ще започне и то да намира четенето за безинтересно. А то трябва да е забавление и за вас, за да може и детето ви да го възприеме като такова.

5. Четете ясно и увлекателно.

Четете му изразително и с ясна интонация. Ако четете на детето монотонно, то бързо ще загуби интерес към книгата и ще спре да ви слуша. Важно е да му четете бавно и ясно, за да може да ви разбере. Може също така да включите мимики и жестове, за да е по-интересно. Показвайте вашите емоции и интерпретация на историята.
А ако детето ви може да чете, разменяйте ролите си от време на време.

kak-da-motivirame-dete-da-chete

6. Направете семейно четене

В едно семейство не трябва само майката или само бащата да четат на детето си. Това е работа и на двамата родители. Детето се нуждае от вниманието както на майката, така и на бащата. По този начин то не възприема четенето като само мъжка или само женска работа. Вместо да четете с партньора си поотделно на малчугана, направете семейно четене. Така и детето ще се чувства по-щастливо – заобиколено от мама и татко.

Знаете ли, че четенето помага за справяне със стреса? Прочетете повече за това как да намалим стреса!

7. Оставете четенето недовършено

Когато му четете, спрете на най-интересната част и му кажете, че утре ще довършите историята. Така детето ви няма да има търпение на следващия ден да продължите историята си. Ако детето ви вече може да чете, то може да реши да довърши историята само. По-късно се поинтересувайте и го питайте дали е продължило с книжката и ако отговорът е „Да“, помолете го да ви разкаже какво се е случило, защото и на вас ви е интересно. С този трик го насърчавате да поема инициативата, да чете само и да се учи да разказва.

Zashto-cheteneto-na-knigi-e-vazhno-za-nasheto-razvitie-1

 

8. Бъдете пример

За да накарате детето си да чете, трябва и вие самият да четете. То трябва да види, че това ви е приятно и ви доставя удоволствие, за да пожелае и то да започне да го прави. Когато ви вижда често с книга в ръка, малчуганът ще възприеме това като приятно занимание и ще иска все повече и по-често да чете.
За да постигнете успех обаче е добре да премахнете гледането на телевизия от вашето ежедневие и да го замените с четене на книги. Няма как да очаквате детето ви да обича да чете когато вие сте само пред телевизора или на телефона. Все пак то подражава на вас. Ако вие не сте убедителни, всичките ви усилия ще са напразни.

Превърнете четенето в приятни и забавни моменти за вас и вашето дете. С помощта на тези съвети ще помогнете на детето си да заобича четенето.

В Бързи Книги сме подбрали над 400 приказки от цял сват, които може да слушате с вашето дете. Към всяка приказка има мисловна карта и предизвикателство. Кратката задача винаги провокира разсъждание върху чутото и помага на малкия слушател да извлече поуките.
Пожелаваме ви много приятни моменти на вас и вашето дете в това вълнуващо пътешествие към откриването на нови светове и възпитаването на любов към четенето.