kak-da-se-spravim-sas-stresa

Как да намалим стреса? (Част 1)

Стресът ни съпътства навсякъде – по време на работа, в училище, при бързането за някакъв ангажимент. Всеки от нас се е сблъсквал с много стресови ситуации. Те изпиват нашата енергия и намаляват нашата трудоспособност.

Хроничният стрес може да доведе до множество проблеми и болести свързани с нашия организъм и психическо здраве. Постоянното гонене на кратки срокове и затрупването ни с много задачи води до професионално прегаряне, но все пак не трябва да забравяме, че нашият организъм няма безпределни възможности.

За да запазим здравето си и доброто си настроение сме ви подготвили няколко съвета с помощта на които ще успеете да се справите със стреса на работното място, а и не само, и ще се чувствате много по-щастливи, енергични и ползотворни.

Научи се да казваш „НЕ“

Няма нищо по-хубаво от това да помогнете на някого, но стига да имате тази възможност и това да не пречи на вашатаа работа. На повечето от нас ни е трудно да отказваме на хората, но това да приемем да изпълним дадено задължение когато сме натоварени и запълнени с ангажименти, пречи не само на нас, но и на човека, който ни моли за помощ.

Когато имаме повече отговорности това води до повишаване на нивото на стрес, до намаляване на свободното ни време и до понижаване на качеството ни на работа.

Затова следващият път когато не сте свободен да изпълните допълнителен ангажимент просто кажете „не“. По този начин няма да залъжете нито себе си, нито насрещния човек. Да, много от хората биха се разсърдили, но е по-добре да им откажете когато не можете да изпълните дадения ангажимент, отколкото да дадете на някого напразни надежди и той да е в очакване. Така насрещния ще е свободен да потърси помощ от някой друг, а вие ще сте по-спокойни, че не сте поели още един ангажимент, който еи е трудно да изпълните и който ще доведе до допълнителен стрес.

kak-da-namalim-stresat

Ако тази статия е интересна за вас, може би ще ви е полезно да прочетете: Какво е мисловна карта?

Бъдете благодарни

Много често по време на работа, под влиянието на стрес, ние сме толкова вглъбени в негативните неща, които ни заобикалят, че забравяме да забележим позитивните, които са постоянно около нас. Всеки ден, дори и да не забелязваме, ни се случват много хубави неща за които да сме благодарни. Дори и това, че имаме покрив над главата си, че някой ни е поздравил или ни е направил комплимент е повод да се радваме и да се чувстваме удовлетворени. Важното е да виждаме и да оценяваме малките, но много по-скъпоценни и хубави неща в нашият живот.

За да разберете какво точно искаме да ви кажем, ще ви предизвикаме да си вземете една тетрадка и химикал, няма значение какъв цвят, форма или корица имат. Започнете да си пишете в нея всеки ден по три неща за които сте благодарни. Само след няколко дни ще разберете, че всъщност имате много поводи за усмивки и позитивни емоции, които дори са ви убягвали.

da-namalim-stresa

Тръгвайте по-рано за работа или някакъв ангажимент

На всеки се е случвало да закъснее за среща или за работа и това е напълно разбираемо.
За да сведем до минимум тези закъснения и да намалим стреса от бързането и притеснението е важно да ставаме и тръгваме по-рано. За всеки това време може да е различно. За някои това са 15 минути, за друг – 30. Важното е да предвидите ситуацията, да не бързате и да стигнете навреме с добра настройка, вместо това да бързате, да сте със смачкани дрехи, рошави и стресирани. Никой не би искал това, нали?

За целта може да си създадете нещо като мини рутина преди да тръгнете. Например може да станете час по-рано, да си направите кафе, да слушате или четете някоя интересна книга и да се подготвите на спокойствие за предстоящите ви ангажименти. Това многократно ще намали стреса от постоянното бързане.

kak-da-namalim-stresa

Ако тази статия е интересна за вас, може би ще ви е полезно да прочетете: 15 супер полезни приложения за смартфон

Намерете си хоби

Изключително важно е да изпълнявате задачите си, но не по-малко важно е да релаксирате. За да бъдете по-продуктивни в работата си, а и не само е важно да си намерите хоби. Независимо от това дали ще четете, ще спортувате, ще творите или ще излизате с приятели, важното е да се разтоварвате от работните и личните ангажименти.

Когато правите нещата, които обичате, това значително повишава количеството ендорфин в организма ви и намалява стреса. Хобито ви помага да разгръщате потенциала си, да сте креативни и да се чувствате удовлетворени.

Всеки на моменти се претоварва с работа и забравя за нещата, които му доставят удоволствие. Това обаче ни кара да се чувстваме непълноценни, раздразнителни, гневни и стресирани. Затова всеки трябва да отделя време за нещата, които го правят пълноценен и щастлив.

Ако не знаете какво е вашето хоби, задайте си въпроси като: „Сам или в група се чувствам по-добре?“, „Искам ли да отделям някакъв бюджет за хоби и ако да, какъв да бъде той?“ и други. Но най-важното е постоянно да опитвате нови и нови неща, защото това е най-добрият ви учител. Не спирайте да пробвате различни неща и да се предизвиквате. Не се отчайвайте, ако не сте го намерили въпреки многобройните ви опити. Всеки има нещо, което обича да прави и повярвайте ни, когато наистина се сблъскате с него, много бързо ще разберете, че е то.

Ако тези идеи са ви харесали, имаме още 5 идеи за справяне със стреса, които бихме искали да споделим с вас. Можете да прочетете тук статията Как да намалим стреса? (Част 2).