Какво е мисловна карта?

Мисловната карта е един от най-мощните и едновременно най-лесни начини да организираме идеите, мислите си и всякаква нова или стара информация. Този метод за организация и анализ е много известен в страни като САЩ, защото е изключително интуитивен и лесен за използване. Това го прави един от най-предпочитаните начини за организация на информацията.

Методът на мисловните карти позволява да организираш идеите си  чрез картинки, цветове, ключови думи, фрази или изречения. Всички идеи в мисловната карта са свързани от обща концепция или тема. По този начин, скучното и монотонно правене на списък със задачи, може да се превърне в в интересно, забавно и развиващо занимание. Това е и изключително ефективен метод за учене, който ти позволява да намалиш стреса по време на самия процес.

какво-е-мисловна-карта
какво е мисловна карта

История на мисловните карти и какво стои зад идеята

За да разберете повече за мисловните карти е нужно да споменем името Тони Бюзан. Г-н Бюзан е е британски психолог, автор на методика за запомняне, творчество и организация на мисленето, наречена „мисловна карта“. Изучава психология, английски език, математика и обща наука, като резултатите му по тези дисциплини са отлични. От 1969 до 1971 г. е редактор на международното списание на Менса Mensa International. Бестселърите му го правят един от най-преуспелите автори в света. Превеждат се и се публикуват в над 100 страни на поне 30 езика. Сред книгите, които е писал са:

 • „Супер памет: как да запомням всичко“
 • „Силата на творческата интелигентност: 10 начина да развихрим духовния си гений“
 • „Как да уча бързо и да запомням лесно“
какво-е-мисловна-карта
какво е мисловна карта – Тони Бюзан

Според различни източници в интернет, днес повече от 280 млн. души по света използват инструмента „мисловна карта“. Инструментът е толкова харесван, защото позволява да ангажираме ума си и да го стимулираме по няколко начина едновременно. Освен това, чрез мисловната карта помагаме на мозъка да работи по най-естествения начин за него. Правенето на списъци никога няма да бъде същото за човек, който веднъж е опитал да прави мисловна карта.

Нека помислим за момент, как работи мозъка? Когато видите познато място, познато лице или усетите позната миризма…какво се случва? Може би мозъкът ви изважда огромни списъци с информация и започва да търси откъде ви е позната точно тази? Или пък се включва търсачка, на която мислено пишете ключови думи, за да разберете откъде ви е познато това лице? Уви, мозъкът работи по един много по-съвършен начин. Много учени и привърженици на теорията за еволюцията не могат да обяснят как е възможно нашият ум да работи по този уникален начин. Мозъкът приема информацията, анализира и обработва информацията и веднага прави връзки с вече съществуваща такава. А когато се развиваме и учим нови неща, нашият мозък сформира нови невронни връзки. Бихме могли да кажем, че ставаме по-умни, винаги когато учим нови неща.

kakvo-e-mislovna-karta
мисловната карта и мозъкът

Още от момента на раждането ни, ние започваме да запаметяваме различни неща. Но за да не се натоварва нашият мозък, той прави връзки с вече запомнена информация. Така, ако сте виждали червена роза и знаете как изглежда жълтият цвят, когато видите жълта роза вашият мозък веднага прави връзка с предишната информация, която сте знаели. Мисловната карта работи по абсолютно същия начин. Всяка нова идея и мисъл бива свързана с вече съществуваща такава. А когато добавите еднакъв цвят или обща дума между новата и старата информация, то запомнянето идва от самосебе си.

Освен това, използвайки мисловни карти, вие вече имате възможност да включите в действие двете половини на вашия мозък. Това е най-пълноценният начин да запомним информация. Кои са моментите, които помним най-дълго? Тези, които сме преживяли заедно с някаква емоция и тези, които са били свързани с нещо важно за нас. Разбираме, че чрез  ангажирането на двете половини на мозъка ни, съчетано с асоциативното мислене, с помощта на което създаваме връзки, ние усвояваме всяка нова информация без проблем.

Мисловната карта е един от начините, които ни препоръчваме за увеличаването на ефективността по време на учене. Ако тази тема ви е интересна, може би ще харесате статията 10 съвета за лесно, бързо и ефективно учене.

10-съвета-за-бързо-лесно-ефективно-учене
топ-10-съвета-за-бързо-лесно-ефективно-учене

Къде мога да използвам мисловната карта?

Мисловните карти могат да се използват в:

 • В работата или вкъщи (когато си правим план или поставяме цели)
 • В университет или в училище
 • При водене на срещи
 • При посещаване на лекции или приемане на всякаква нова информация
 • При организация на деня и правене на списъци

Как мисловната карта би ми помогнала?

 • Мисловните карти повишават личната ефективност
 • Правят ученето по-лесно
 • Помагат да оптимизираме и управляваме по-лесно всякакви задачи и проекти
 • Повишават качеството на комуникацията
 • И още много…

Как мисловната карта може да помогне в училище/университет?

 • По време на брейнсторминги
 • Визуализиране на концепции и идеи
 • Подобрява критичното мислене
 • Подобрява уменията за писане и четене
 • Помага в работата със сложни проекти и проучвания
 • Помага при презентиране и преподаване на нова информация
 • Помага на ученика/студента да организира задачите и деня си
 • Помага на студента/ученика да си припомни всяка информация за кратко време
mislovna-karta-brainstorming
Мисловни-карти-и-брейнсторминг

Ако тази статия е интересна за вас, може би ще ви е полезно да прочетете: 7 вдъхновяващи книги, които ще променят живота ти

Как се създава мисловна карта?

Мисловната карта може да бъде проста, написана на лист или дори на салфетка. Освен това, мисловна карта може да бъде направена на компютър чрез софтуер. На пазара за високоефективно учене, сред феновете на тези идеи и инструменти, има много софтуери за правене на мисловни карти. Много от тях са с безплатен достъп поне 30 дни, а други позволяват да правиш прости мисловни карти без никакво ограничение. За хората, които наистина харесват процеса на създаване и използват в ежедневието си мисловни карти, би било най-добре да използват платена версия на някой от софтуерите на пазара.

Ние ви препоръчваме да опитате да направите първата си мисловна карта още сега. Намерете един празен лист и химикал и да започваме!

 1. Напишете централна тема в средата на листа и я оградете. Ако използвате цветове, то това би помогнало много да направите процеса по-интересен и ефективен. Пример може да бъде: Пазар, работа, сватба, училище и още безброй теми.
 2. Можете да нарисувате картинка в близост до централната тема, която да ви помогне да си спомните за детайлите в тази мисловна карта в бъдеще, когато имате нужда от нея.
 3. Около централната тема може да напишете най-важните неща, които са свързани с нея. Изберете такива подтеми, които не са свързани една с друга. Пример: Ако централната ви идея е „Пазар“, то вие може да напишете около нея Аптека, Плодове и Зелелнчуци, Дрехи и т.н.
 4. Свържете подтемите с основната тема, използвайки различни цветове или различни клони. Ако разполагате само с един цвят (химикалка), то най-добре е да направите различни клони (непрекъсната права линия, прекъсната линия, много дебела линия, две линии, вълнообразна линия и т.н.).
 5. Сега вече може да влезете в дълбочина. Може да изберете някоя от подтемите и да направите същото. Пример: избирате подтемата „Дрехи“. Направете няколко разклонения – мъжки, женски и детски. Така вече започва да ви става все по-ясно какъв точно е този пазар.
 6. Напомняме, че може да използвате картинки вместо думите или пък на места фрази/изречения. Разбира се, дългите изречения ще натоварят мисловната карта. Ето защо препоръчваме да поставите такива само в краен случай. А изображенията са много подходящи вместо дълги изречения, защото те могат да обясняват за вас няколко идеи едновременно накуп.

Готови ли сте с първата си мисловна карта? Или може би сега започвате? Поставете си за цел да я довършите и се похвалете на вашите близки за този прекрасен метод, за който сте научили днес. Помогнете на приятелите и близките ви да бъдат по-ефективни и да се справят с различните си задачи по-лесно.

мисловна-карта
Мисловна карта в Бързи Книги

Екипът на „Бързи Книги“ е избрал да включи мисловната карта като инструмент точно поради всички тези причини. Ние смятаме и вече сме се убедили, че това е най-ефективният начин един човек да запамети дадена информация и винаги да има достъп до нея, без да прочита целия материал отново. Ако не сте виждали как ние ги използваме в приложението на „Бързи Книги“, то може да го направите още сега. Свалете приложението ни оттук, регистрирайте се и вижте секцията „Безплатни“. Там ще намерите безплатно резюме на книга, на което вече има направена мисловна карта и вие винаги ще имате достъп до нея.

„Бързи Книги“ е приложение, в което можете да намерите множество такива резюмета на известни книги на български език. Те са готови за слушане, четене и всяко от тях има вече изготвена мисловна карта, която ще бъде под ръка на всеки от потребителите.

Надяваме се, че информацията в тази статия ти е била полезна. Ако мислиш, че и други хора биха намерили полза от нея, сподели я във фейсбук или разкажи на приятелите си още днес!

Екипът на „Бързи Книги“