da-otkriesh-svoia-mentor

Имаш нужда от човек, който да ти даде ценен съвет или насока, с който да обмениш опит и идеи? Тук-Там ти споделя някои интересни идеи как и къде да откриеш своя нов ментор!

Менторът може да бъде полезен в много направления – в изграждане на професионални връзки и контакти, с насоки за професионална реализиция, с обмяна на опит и практически съвети.

Научи къде можеш да намериш своя нов ментор

Онлайн менторски мрежи

Съществуват онлайн програми за свързване на професионалисти с потенциални ментори – mentorcruise.com или www.score.org. Така, без никакви разходи на средства и време, ще откриеш своя съветник с повече опит. Не подценявай и социалната мрежа – LinkedIn.com, в която бързо и лесно се свързваш с професионалисти от цял свят.  Не забравяй да актуализираш редовно профила си – LinkedIn e витрина на твоите компетенции.

da-otkriesh-mentor

В университета

Това е едно от първите места, на които можеш да откриеш своя ментор. Менторът в университета има възможност да следи твоето израстване и съответно да ти помага с адекватни съвети за професионална реализация. Твой ментор може да бъде някой преподавател, ръководител на дипломна работа или колега с повече опит.

Когато говорим за университет, няма как да не споменем и Алумни клубовете. Това са общности, завършили един и същ университет, които взаимно си помагат и израстват. Не пропускай възможността да станеш част от Алумни клуба на твоя университет след като завършиш. А ако си завършил в САЩ или Великобритания, можеш да се присъединиш към Алумни клубовете на българи, завършили в съответната държава тук.

kude-i-kak-da-otkriesh-svoia-mentor

На работното място

По-големите компании имат програми за менторство за служителите си, които са чудесна възможност да се приобщиш към колектива, бързо да усвоиш нови знания и да израстваш в новата среда. Дори на твоето работно място да няма такава програма, винаги можеш да потърсиш неформален ментор сред колегите си. Избери някой доказал се професионалист с опит, който има времето и желанието да ти  помогне.

Tук-Там Buddy

Един лесен начин да намериш своя нов неформален ментор е платформата Тук-Там Buddy. Единственото, което трябва да направиш, е да се регистрираш, да попълниш профила си и да потърсиш хора, които да са ти полезни. Твоят Buddy ще ти даде ценни професионални съвети, насоки за образованието или пък лична помощ за кандидатстване в чужбина, документи, търсене на работа. Участието в платформата те прави част от глобалното общество от Тук-Тамовци, което винаги е готово да помогне. Намери Buddy в твоя град, държава или на другия край на света.

 

Готов ли са да намериш твоя нов ментор?

 

Автор: Тук-Там