Zashto-cheteneto-na-knigi-e-vazhno-za-nasheto-razvitie-1

Имаме толкова много опции какво да правим когато става въпрос за нашето свободно време. В тази статия ще ви запознаем с ключовите ползи от четенето на книги и защо е важно да отделяме време всеки ден, за да четем.
Книгите оказват положително влияние върху нас и са прекрасен метод за обогатяване на речниковия ни запас. Те са ефикасен и прекрасен начин, чрез който разширяваме своите познания и обогатяваме общата си култура. Освен това могат да ни научат как да изразяваме по-добре чувствата и емоциите си и ни помагат в общуването с хората около нас.
Четенето на книги има много предимства и ползи. В тази статия сме обърнали внимание на някои от основните предимства, които всеки получава чрез четенето.

1. Развива въображението.

Както е казал Джордж Мартин „Читателят живее хиляди животи, преди да умре. Този, който не чете, живее само един.“
Проучвания сочат, че когато четем, нашият ум започва да сътворява различни картини. Например, когато гледаме филм, ние възприемаме информацията чрез снимки и звуци, но когато четем възприемаме тези неща чрез своето въображение.
Посредством книгите преживяваме много събития и посещаваме уникални места. С тях можем да бъдем какъвто си поискаме – актьор, фея, предприемач и много други.
Хората, които не четат, никога не могат да изпитат вълнението от това да си представят случките от книгата с помощта на своето въображение.

cheteneto-na-knigi-e-vazhno-za-nas-1

2. Развива креативността.

Когато се чувстваме демотивирани и не ни идват никакви идеи, книгите са много добър помощник за възстановяване на креативността. В тях са скрити интересни персонажи и сюжети, които задействат нашето въображение, а оттам се запалва и креативността. В книгите може да открием много идеи, които да ни вдъхновят.

3. Помагат ни да изградим личността си.

Книгите отварят напълно нови светове пред нас, с помощта на които да израснем, да се развием като личности и да оформим нашата идентичност. Когато четем, ние „влизаме в обувките на героите“. Преживяваме техните емоции и чувства. А това възпитава у нас емпания и ни кара да се замислите как бихме се чувствали от дадена ситуация и как бихме постъпили на мястото на героите.
С книгите откриваме нещата, които ни харесват и оценяваме постъпките на героите, които подкрепяме или пък не одобряваме.

С всяка книга, която прочитаме, ние откриваме нови неща за себе си и се приближаваме все повече до изграждането и развитието си като личност. Освен това, чрез тях успяваме да намалим стреса в ежедневието си, който се оказва голяма бариера за един човек, който иска да изгражда личността си.

Zashto-cheteneto-na-knigi-e-vazhno-za-nas-1

4. Книгите ни правят по-концентрирани.

В днешния забързан свят, хората са все по-нетърпеливи и бързо губят интерес.
Четенето изисква много повече концентрация отколкото гледането на видеа и сърфирането в интернет. За да проследим мисълта на автора, трябва да обърнем голямо внимание на всяка дума, която четем. Това стимулира мозъка и подобрява концентрацията. Хората, които четат с часове и се фокусират само върху това, имат превъзходна съсредоточеност, която им помага и в други аспекти от техния живот.
Ето и едно упражнение за концентрация от нас. Слушайте аудиорезюмета от Бързи Книги докато пътувате за работа или пиете сутрешното си кафе. Това ще ви направи по-фокусирани, продуктивни и ще научите нови неща.

5. Подобряване на комуникационните умения.

Четенето обогатява речниковия ни запас от думи и словосъчетания.
А когато няшият личен речник и на ниво, успяваме да формираме мисълта си по-бързо и по-качествено, и рядко се запъваме поради липса на думи.
Четенето, също така, подобрява възможността за водене на разговор, дебати, защита на теза и по-добра обосновка.

Zashto-cheteneto-na-knigi-e-vazhno-1

6. Четенето е храна за мозъка.

Четенето е важно за мозъка ни, така както тялото ни се нуждае от храна, за да може да функционира правилно. Едно от предимствата на четенето е, че то ангажира различни части от мозъка. То разпалва въображението и стимулира мозъчните центрове, отговорни за паметта. Също така помага за припомнянето на информация и за стабилизирането на емоциите.
Навикът за четене укрепва и подсилва умствените мускули. Ето защо четенето е една от най-добрите тренировки за развитието на ума.
Тъй като мозъкът се научава да запомня информацията от сюжета, той също така става по-добър в запомнянето на други важни неща.
Изследвания показват, че редовната умствена симулация (като четенето), може да забави, а и дори да предотврати заболявания като деменция и Алцхаймер. Голяма роля играят книгите, които са вдъхновяващи и мотивиращи.

cheteneto-na-knigi-e-vazhno-za-nasheto-razvitie-1

7. Намалява стреса и помага за по-добрия сън

Стресът е често срещан проблем в наши дни, но има начини за справяне с него. Четенето е един от най-добрите.
Според изследване на университета в Съсекс, четенето дори за шест минути може да намали нивата на стрес с до 68%. Това прави четенето по-ефективно дори и от разходките сред природата и слушането на музика. Причината за това е, че когато сте потопени в книгата, умът ви е фокусиран върху четенето и отвлича вашето внимание от реалния свят и проблемите, което води до облекчаване на напрежението.
Четенето има и много положително въздействие върху съня.
Може да е трудно да заспите, когато имате много неща, за които да мислите. Четенето може да помогне като отблъсне тревожните мисли.
За целта прочетете нещо вдъхновяващо и лежерно, което ще ви успокои.

kak-da-motivirame-deteto-si-da-chete

Ако търсите работещ начин лесно да избирате четивата си, така че да не купувате книги, които след това не четете, използвайте Бързи Книги. Чрез мобилното приложение можете да чуете ключовите теми и изводи от дадена книга в рамките на 15-20 минути. А ако тя ви впечатли, можете да си я купите директно от издателя чрез бутона „Купи“ в плейъра. Лесно е!